Ques-1 The fundamental
right have
- retrospective effect
- have no retrospective effect under Article 13(1) or 13(3)(b)
- have only future effect
- none of the above
Ans- 2
Ques- 2. Article 14
guarantees equality before law and equal protection of law to
- All persons living within the territory of India
- All Indian citizens living in India
- All persons domiciled in India
- All persons natural as well as artificial.
Ans- 1
Ques- 3. Right to life
does not include right to die. It was held in the case
- R. Rathiram V. UOI
- State V. Sanjay kumar Bhatia
- Chenna jagdeshwar V. State of A.P.
- Gain kaur V. State of Punjab
Join our Social Feeds for Daily Quizzes & More Here
Ans- 4
Ques. 4. The Preamble to
our Constitution proclaims that 'We, the People of India have established
- a Sovereign, Socialist, Secular, Democratic, Republic
- a Sovereign, Democratic, Republic
- a Sovereign, Secular, Democratic, Socialist, Republic
- a Secular, Socialist, Democratic, Sovereign, Republic.
Ans. 1
Ques. 5. Fundamental
duties have been added in the Constitution by 42 Amendment Act, 1976 in accordance
with the recommendations of
- Santhanam Committee
- Sarkaria Committee
- Sawaran Committee
- Indira Gandhi Committee
Ans. 3
Ques. 6. The President
appoints
- Advocate General
- Solicitor
- Council of Ministers
- Comptroller and Auditor General
Also Read : A Reflection - Interfaith Marriages
Ans. 4
Ques. 7. Directive
Principles are
- justifiable as fundamental rights
- justifiable but not as fundamental rights
- decorative portions of Indian Constitution
- not justifiable, yet fundamental in governance of the country.
Ans. 4
Ques. 8. Fundamental
Duties of citizens:
- lie scattered throughout the Constitution
- are contained in Part IV A of the Constitution
- are contained in Schedule IX of the Constitution
- none of the above
Ans. 2
Ques. 9. The oath of the
office is administered to the Council of Ministers by
- President of India
- Chief Justice of India
- Prime Minister of India
- Speaker of Lok Sabha
Ans. 1
Ques. 10.
What is the minimum gap permissible between two session of Parliament
- 6 months
- 4 months
- 6 months, 10 days
- 90 days.
Ans. 4
Ques. 11. Representatives
of Union Territories in Lok Sabha are choosen by
- direct election
- indirect election
- nomination
- All the Above
Ans. 1
Ques. 12. Seats are
allocated to the various States in Lok Sabha on the basis of:
- their population
- their size, resources
- their size, resources, and population
- none of the above
Ques. 13. Rajya Sabha has
exclusive jurisdiction in
- approving a proclamation of emergency
- creation and abolition of states
- election of the vice president
- authorising parliament to legislate on a subject in the State list.
Ans. 4
Ques. 14. The quorum
requirement in Rajya Sabha is
- 25
- 100
- 150
- 26
Ans- 1
Ques. 15. Which one of
the following languages was not included in the Eight Schedule to the
Constitution by the 71st Amendment of 1992 ?
- Konkani
- Manipuri
- Nepali
- Maithili
Also Read: Right to Private defence under IPC
Ans. 4
Ques. 16. Reservation of
women in Panchayat and Nagarpalika is
- 30%
- 50%
- 40%
- None of above
Ans. 2
Ques. 17. Which part is
described as the Magna Carta of Constitution of India, 1950
- Part IV
- Part IV-A
- Part III
- Part III- A
Ans. 3
Ques. 18. The legal
advisor to the Constitution Assembly was
- Jawaharlal Nehru
- B.R. Ambedkar
- Sachchidanand Sinha
- B.N. Rao
Ans. 4
Ques. 19. Vishaka case is
related to
- Domestic Violence
- Property Right case
- Sexual Harassment of women at work place
- none of the above.
Ans. 3
Ques. 20. In which case
Supreme Court enunciated the Doctrine of Basic Structure
- State of Bombay V. F.N. Balsara
- Golaknath case
- Keshavananda case
- Ajay Hasia V. Khalid Mujib case
Ans. 3
Ques. 21. Which of the
following is not a presidency Court ?
- Bombay High Court
- Calcutta High Court
- Madras High Court
- Jabalpur High Court
Ans. 4
Ques. 22. The Chairman of
is Goods and Services Tax Council is
- Union Finance Minister
- Prime Minister
- President of India
- Chairman of Finance Minister
Ans. 1
Ques. 23. Planning
Commission is
- political body
- statutory body
- non-political body
- quasi-political body
Ans. 4
Ques. 24. The
distribution of power between Center and the State is based on the scheme
provided in
- Minto-Morley Reform, 1909
- Montaheu-Chemsford Act, 1919
- Government of India Act, 1935
- Indian Independence Act, 1947
Ans. 3
Ques. 25. Judicial review
in Indian Constitution is based on
- procedure established by law
- due process of law
- rule of law
- precedents and conventions.
Ans. 1
Ques. 26. The Supreme
Court stuck down a part of the Preventive Detention Act in the
- Gopalan case
- Golaknath case
- Ramesh Thappar Case
- Kochunni case
Ans. 1
Ques. 27. Which one of
the following has been considered as Authority of Power
- Supreme Court of India
- Parliament of India
- President of India
- Constitution of India
Wanted To Stay Updated & Gain Knowledge. Join Our What'sApp Group Here.
Ans. 4
Ques. 28. What is the
maximum and minimum limits of the members of Legislative Assembly in the States?
- 525:60
- 500:60
- 525:50
- There is no limit.
Ans. 2
Ques. 29.
After the House is dissolved, the Speaker is
- removed from the office immediately
- remains as Speaker until the first meeting of the House of People after dissolution
- he has to submit his resignation to the President of India within 24 Hours
- he can continue as Speaker for the period of 30 days only.
Ans. 2
Ques. 30. The Council of
Ministers are selected by the
- Speaker of Lok Sabha
- Prime Minister
- President
- Vice President
Ans. 2






0 Comments